Fördelar och nackdelar med internet

 

Internet är en naturlig del av våra liv, och bidrar bland annat till att vi kan hitta korrekt information inom några sekunder, nyttja underhållningstjänster såsom Netflix samt SVT Play samt använda kommunikationsappar likt Facebook Messenger. Men det finns även nackdelar, likt förlust av integritet samt piratkopiering.

 

Fördelar med internet

 

1. Internet är en stor informationsportal

Internet är uppbyggt av miljontals webbsidor som handlar om allt mellan himmel och jord. Du kan med enkelhet hitta information om nästan vad som helst via en sökmotor, vars uppgift är att presentera den mest träffsäkra informationen i den översta vyn. Internet bidrar med en så kallad informationsrikedom, som bland annat bidrar till att befolkningen blir mer allmänbildad och upplyst.

 

2. Kommunikationsfördelar

Du kan kommunicera med vem du vill tack vare meddelandeappar likt Facebook Messenger, Viber samt Skype. Detta har bidragit till att människor som grupp blivit alltmer accepterande gällande andra kulturer och världsuppfattningar.

 

3. Företag kan verka på ett mer effektivt sätt

Internet of Things bidrar med effektivitetsfördelar för tillverkningsindustrier, och mjukvaruappar likt Skype för företag gör att organisationer kan samtala med varandra i realtid, oavsett var mötesdeltagarna befinner sig.

Utöver detta kan företag och organisationer hitta rätt talanger på ett mer effektivt sätt, tack vare sociala medie-tjänster likt LinkedIn.

 

4. Alla har blivit mer produktiva

Ingen behöver längre gå ner till ett postkontor, eller fylla i postgirocheckar, för att kunna betala sina räkningar. Betalningar och överföringar sköter vi numera via bank-applikationer inom loppet av ett fåtal sekunder.

Utöver detta har e-postfunktionaliteten bidragit till en ökad effektivitet, samt miljövinster. Att kunna skicka digitala dokument innehållandes tusentals A4-sidor, som mottagaren får tillgång till direkt, bör beskrivas som revolutionerande.

 

5. Underhållningsfördelar

Netflix, Viaplay, HBO Nordic och ett flertal ytterligare streamingtjänster för film och tv-serier finns tillgängliga mot en relativt låg månadskostnad. Spotify och Pandora erbjuder gratis musikstreaming på ett minst lika effektivt sätt. Utöver detta kan alla tänkbara böcker laddas ner på internet, samt spel till plattformar som Playstation, Windows 10 och Xbox.

Tack vare att många har tillgång till internet är konkurrensen om användarnas tid (och pengar) omfattande. Detta har bidragit till att de underhållningstjänster som återfinns på internet håller en mycket hög kvalitet, både gällande det utbud samt den användarupplevelse som erbjuds.

 

6. Man kan tjäna pengar online

Det är inte helt enkelt att tjäna pengar på internet, men med tålamod och kunnande kan du försörja dig med hjälp av ett onlinejobb. Du kan exempelvis skriva texter för en blogg, arbeta på kundtjänst eller designa webbsidor via webbtjänster likt Upwork och Fiverr, som erbjuder ett stort kundunderlag.

 

Nackdelar med Internet

 

1. Internet kan ge upphov till sämre integritet

IT-jättar likt Facebook och Google samlar in känsliga data, vilket innebär en hackerattack eller en dataläcka är mer än nog för att brottslingar ska kunna få vetskap om dina personuppgifter.

Dessa privatlivsintrång är vanliga, även i kändisvärlden: För det första rånades Kim Kardashian i Paris på grund av att brottslingarna kartlade hennes telefons GPS-data, och år 2014 läckte bilder på hundratals kändisar på grund av att hackare överlistat Apples molntjänst iCloud via så kallad social engineering.

 

2. Internet kan vara beroendeframkallande

Många väljer att nyttja internet för att chatta med såväl främlingar som vänner och bekanta, samt för att spela och/eller titta på tv-serier och filmer. Internet kan därför vara vanebildande, och om du låter dina internetvanor gå ut över familj, dina vänner eller ditt jobb bör du söka professionell hjälp.

 

3. Det kostar pengar att koppla upp sig

Du behöver mer än ett internetabonnemang för att koppla upp dig på nätet. En dator, smartphone eller surfplatta måste i regel inhandlas, och dessa kostar vanligtvis mellan 1 000 till 20 000 kronor.

Utöver detta måste du betala pengar om du vill registrera en webbadress, och i många fall behöver du även bekosta driften av webbsidan genom att köpa en webbhotells- eller VPS-lösning.

 

4. Internet kan vara en farlig plats

På internet återfinns webbforum som är avsedda för ungdomar, men väl där kan vuxna personer med vidriga avsikter häcka under falska alias. Utöver detta är bedragare, som ringer upp och ber dig föra över pengar via Swish vanligt förekommande på bland annat Facebook och Instagram.

Under de senaste åren har även kryptovirus blivit allt vanligare. Dessa typer av program låser din enhet, för att därefter begära en lösensumma för att du återigen ska få kontroll över din telefon, dator eller surfplatta. I somliga fall kan kryptovirusen överlistas med hjälp av webbtjänster, men många, i synnerhet företagsanvändare, väljer att betala utpressarna.

 

Sammanfattning

De fördelar och nackdelar som nämnts ovan är applicerbara för dig i olika omfattning beroende på hur du använder internet. Som tumregel behöver du ha i åtanke att inte klicka på suspekta länkar, att förvarna dina barn om farorna med internet, att öronmärka tid för internetsurfning (och hålla dig till den) samt att aldrig ange personuppgifter på webbsidor vars syfte är okänt eller tveksamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.