5 sätt att lyssna på gratis musik på internet

 

Internet är fullt av gratistjänster. Förutom gratis radioappar som medger offlinelyssning existerar även ett flertal gratistjänster för musik såsom Spotify, Pandora, Last.fm och SoundCloud. Även om somliga av de appar som nämns nedan är erbjuder premiumversioner ingår ofta grundfunktionalitet utan extra kostnad.

Internet erbjuder många fördelar, att kunna lyssna på gratis musik är en av dessa. Vi rekommenderar i första hand att du använder dig av Spotify eller Google Play Music, då dessa erbjuder bäst funktionalitet samt väl prissatta premiumalternativ.

 

1. Spotify

Spotify är en av världens mest populära appar för musikstreaming. Gratisanvändare kan streama hur mycket musik de vill, men måste däremot stå ut med annonser mellan låtarna samt reklam i appen. Premiumanvändarna får en reklamfri upplevelse, och de kan dessutom ladda ner musik och därmed skapa spellistor för offlinelyssning.

Spotify finns tillgänglig för iOS, Android, Windows samt MacOS, och har fått beröm för att vara nyskapande. Mer specifikt finns topplistor tillgängliga för alla tänkbara musikgenrer, och utöver det är ”Discover Weekly”-kategorin populär. Väl där listas 30 utvalda låtar som Spotify tror att du gillar, som valts ut enligt en avancerad algoritm där de låtar som du brukar lyssna på räknats in.

Spotify har över 70 miljoner betalande användare, och bör räknas som det bästa alternativet för musikstreaming online, oavsett om du väljer att använda premiumversionen eller inte.

 

2. Google Play Music

Google Play Music är en populär tjänst för musikstreaming, som finns tillgänglig för iOS, Android, Windows samt MacOS. Appen innehåller allt som en modern musik-app ska erbjuda; dvs. topplistor, listor med kommande hitlåtar samt listor med nysläppta musikalbum.

Google Play Music erbjuder även en unik funktionalitet som innebär att du kan ladda upp uppemot 50 000 av dina egna låtar till appen, för att därefter lyssna på dem via Google Play Music-appen. DRM-skyddet är dock välutvecklat, så du kan inte ladda upp piratkopierade låtar.

Denna app finansieras med hjälp av reklam, men du kan även lyssna på musik gratis såvida du är beredd att ta del av reklaminslag med jämna mellanrum. I skrivande stund kostar premiumversionen cirka 100 kronor månatligen, eller omkring 150 kronor månatligen vid familjedelning.

 

3. SoundCloud

SoundCloud kan beskrivas som Youtube – fast för musik på internet. Musikbiblioteket är enormt, och det är främst ickekommersiella, dvs. indie-artister som laddar upp musikstycken. Det kan därför ta en stund innan man hittar riktigt bra låtar, men så fort du funnit en artist eller en grupp som passar dig i smaken kan du notifieras via en smidig RSS-funktion.

SoundClouds gratisversion är reklamfinansierad, och SoundCloud Go+, som erbjuder en reklamfri musikupplevelse, kostar cirka 100 kronor per månad och medger även offlinelyssning.

Appen erbjuder även en premiumtjänst för artister i form av SoundCloud Pro, som bland annat medger en högre uppladdningsgräns samt bättre analytiska verktyg.

 

4. Last.fm

Last.fm är en av världens första tjänster för musikstreaming, men trots att så är fallet har de hängt med bra i utvecklingen. Du kan streama musik genom att bläddra i topplistor eller söka fritt, och du kan även hitta nya låtförslag genom att samtala med andra via appens community, eller forum.

Last.fm erbjuder även en funktion som de kallar för “Scrobbles”, som rekommenderar ny musik som baseras på din lyssningshistorik. Du kan endast ”Scrobbla” via webbapplikationen, men möjligheten att importera lyssningshistorik från andra musiktjänster såsom Spotify, SoundCloud och Google Play Music bör dock ses som unik.

 

5. Accuradio

AccuRadio är en utmärkt streamingtjänst för musik, som erbjuder en något enklare upplevelse i jämförelse med konkurrenterna. Mer specifikt kan du klicka på en av de rekommenderade artisterna på landningssidan, eller söka fritt efter via sökfunktionen för att hitta en bra låt.

Även om AccuRadio är reklamfinansierad har gratisanvändare möjlighet att byta låtar hur ofta de vill, vilket är unikt för dessa typer av tjänster. AccuRadio erbjuder egenutvecklade appar för Android samt iOS, men allt du behöver för att ta del av tjänsten är en modern webbläsare likt Chrome eller Firefox, så tillgängligheten bör beskrivas som mycket god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.