Kan man använda GPS utan internet?

 

Du behöver inte vara uppkopplad mot internet på din iOS- eller Android-telefon för att kunna använda GPS-funktionaliteten. Men om du är uppkopplad mot mobilnätet får du ta del av en bättre GPS-upplevelse, i jämförelse med om du nyttjar GPS-funktionen offline.

När din telefon eller surfplatta är uppkopplad mot internet får du ta del av ”assisterad GPS”, eller A-GPS. Denna typ av GPS-teknik visar din ungefärliga position tack vare att mobilmaster samt kända WiFi-nätverk bistår med platsinformation.

I samband med att du startar en GPS-app, likt Google Maps, märker du att det först visas en stor cirkel på skärmen, som efter en stund blir mindre och mindre, och slutligen motsvarar en liten prick. När cirkeln är stor har din enhet hämtat information från wifi-nätverk samt mobilmaster, och när en mer exakt position visas har din enhet kontakt med GPS-satelliter.

Läs mer: Du kan även lyssna på radio offline

När du vill navigera med hjälp av en GPS-app, och inte har tillgång till internet kan det av ovanstående anledning ta marginellt längre tid för GPS-appen att visa din egentliga position. Det kan även uppstå störningar, då A-GPS, som kräver en internetuppkoppling, inte kan nyttjas som reservalternativ till GPS-satelliterna.

 

Har iPad-enheter GPS?

Apple har beslutat att endast förse de mest påkostade surfplattorna, dvs. 4G/LTE-modellerna, med GPS-chip. Om du har en iPad av Wifi-modell kan du därför inte koppla upp dig mot GPS-satelliter för att använda kartappar likt Google Maps och Waze.

 

De bästa GPS-apparna för offlineanvändning

Alla GPS-appar är inte stöpta ur samma form. Somliga är enkla, medan andra erbjuder mer avancerad funktionalitet. De GPS-appar som nämns nedan är gratis och kan användas på både Android- och iOS-telefoner.

 

1. Maps.me

Maps.me är fungerar utmärkt offline, men om du vill kunna se trafikinformation eller ha mer information gällande lokaltrafiken måste din enhet vara uppkopplad mot internet. Kartorna är hämtade från OpenStreetMap-databasen, och restauranger samt caféer från över 600 städer inkluderas i appen.

Denna GPS-app är gratis, men reklamfinansierad. Om du vill stötta utvecklarna och samtidigt bli kvitt reklamen bör du välja att teckna dig för ett premiummedlemskap.

 

2. Google Maps

Google Maps erbjuder en utmärkt karttjänst som både är mer lättanvänd samt mer funktionsrik i jämförelse med Maps.me. Offlineläget är dock begränsat, vilket bör ses som ett stort avbräck då det är GPS-appar med offlinefunktionalitet som jämförs i denna artikeln.

Mer specifikt kan du ”endast” spara offlinekartor motsvarande 120 000 kvadratmeter. Det är en mycket stor yta, men begränsningen kan visa sig vara påfrestande för användare som reser mycket, då de tvingas radera äldre kartor för att kunna ladda ner nya områden för offline-navigering.

Läs mer: Google erbjuder även en gratis musiktjänst

Trots begränsningen är Google Maps en av världens bästa offlinekartor. Intressanta platser listas och avancerade 3D-kartor erbjuds, du kan även få råd gällande vilket offentligt transportmedel du bör välja.

 

3. HERE WeGo

HERE WeGo är en populär GPS-app som fungerar utmärkt, både offline och online. Offlineläget inkluderar över 100 länder, och körinstruktionerna visas upp precis som vanligt, även om du inte skulle ha tillgång till internet.

Ett starkt fokus läggs på att du ska samåka med andra samt hitta billiga resor via buss eller tåg. Detta då applikationens utvecklare tjänar pengar på att vidarebefordra resor. HERE WeGo-appen blir dock inte sämre för den sakens skull, och rekommenderas starkt.

 

Sammanfattning

Du behöver inte vara uppkopplad mot internet för att kunna använda din mobiltelefon som en mobil GPS. Det kan dock ta lite längre tid för din GPS-app att visa var du befinner dig, och liverapporter om trafikolyckor samt eventuella köer kan inte visas offline.

Vi rekommenderar att du använder dig av Maps.me, Google Maps eller HERE WeGo. De fungerar utmärkt både offline och online.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.