Vad är ett internetlån?

Internetlån är mindre krediter som man kan ansöka om online, från exempelvis din smartphone eller din dator. Ett vanligt internetlån ligger på cirka 2 000 till 45 000 kronor, och det finns även jämförelsesajter för internetlån som hjälper dig hitta ett lån med låg ränta.

Tips: Hos Enklare kan du jämföra flera lån såsom snabblån, SMS-lån och blancolån, så även internetlån. De samarbetar med många av de bättre långivarna som nämns längst ner i artikeln, såsom ICA-banken.

 

Hur kan man ansöka om internetlån?

För att teckna dig för ett internetlån måste du i regel fylla i ett formulär som återfinns på långivarens webbsida. Långivaren kan erbjuda många typer av lån såsom snabblån, blancolån, SMS-lån eller billån, men med internetlån syftar man oftast på små lån utan säkerhet.

 

Kan man ansöka om internetlån med betalningsanmärkning?

Ja, det går i regel bra att ta ett internetlån även om man har en betalningsanmärkning. Somliga utfärdare av internetlån använder sig dock av bedrägliga marknadsföringsmetoder, med mål att locka återbetalningssvaga kunder till att ta lån som de inte klarar av att betala tillbaka.

 

2 fördelar med internetlån

 

1. Du kan lösa tillfälliga ekonomiska problem

Du ska enbart ta ett internetlån såvida du vet att du kan betala tillbaka pengarna. Du ska dessutom se till att pengarna går till någonting som är av nytta; exempelvis ett busskort så att du kan ta dig till jobbet eller en bilreparation så att du kan lämna barnen på förskolan.

Du ska aldrig ta ett internetlån för att köpa lyxprodukter likt dyra kläder eller smycken.

 

Läs mer: Så fungerar internet.

 

2. Du får svar snabbt

Du får vanligtvis ett svar inom cirka 15 till 60 minuter gällande huruvida ditt internetlån beviljats eller inte. Det innebär att du får möjlighet att lösa dina kortsiktiga ekonomiska problem på ett skyndsamt sätt.

 

3 nackdelar med internetlån

 

1. Hög ränta

En effektiv årsränta på omkring 60 % var tidigare vanligt förekommande inom internetlånenischen, vilket innebar att ett lån på 10 000 kronor kostade dig cirka 16 000 kronor såvida du betalade av skulden på ett år. Numera gäller dock ett räntetak på referensräntan plus 30 procentenheter, vilket innebär att de maximala kostnaderna för ett internetlån är marginellt mer humana i dagsläget.

 

2. Ökad risk för impulsköp

Att kunna ta ett lån på maximalt 40 000 kronor med kort varsel är bra såvida man klarar av att betala tillbaka lånesumman. Men för återbetalningssvaga personer är det faktum att man kan ta ett snabbt lån dåligt, främst såvida pengarna spenderas på någonting som inte bidrar med något värde.

 

3. Oetisk marknadsföring

Med reklamtexter såsom ”Låna 30 000 kronor utan risk – betala av när du känner för det” lurar oetiska internetlåneföretag konsumenter som sitter i en dålig ekonomisk sits, med mål att de ska ta internetlån som de inte klarar av att betala tillbaka.

Med måttfullhet och ärlighet vinner man ett långsiktigt förtroende. Att ägna sig åt oetiska marknadsföringsprinciper är både kortsiktigt samt dumt, och rent skadligt såväl låntagare som samhället som stort.

 

En överskådlig jämförelse av aktörer som erbjuder internetlån

Såväl som det är viktigt att jämföra kreditkort är det även av stor vikt att jämföra lån, så man inte blir fast med höga lånekostnader för en dyr kredit. I den översiktliga och enkla lista som återfinns nedan kan du läsa mer om de räntevillkor som gäller för dyra respektive mer fördelaktiga utfärdare av internetlån.

 

10 låneaktörer som erbjuder internetlån till låg ränta:

 1. Lendo: Tillämpar en årsränta från 2,95 %
 2. Advisa: Tillämpar en årsränta från 2,95 %
 3. Lendify: Tillämpar en årsränta från 2,95 %
 4. Sambla: Tillämpar en årsränta från 3,01 %
 5. FlexLimit: Tillämpar en årsränta från 3,25 %
 6. Meddelandelån: Tillämpar en årsränta från 3,25 %
 7. Loanstep: Tillämpar en årsränta från 5 %
 8. Apex Finans: Tillämpar en årsränta från 5,25 %
 9. Northmill Bank: Tillämpar en årsränta från 6,7 %
 10. Bank Norwegian: Tillämpar en årsränta från 6,99 %

 

10 låneaktörer som erbjuder internetlån till hög ränta:

 1. Lumify: Tillämpar en årsränta från 12,7 %
 2. Fairlo: Tillämpar en årsränta från 13 %
 3. Frogtail: Tillämpar en årsränta från 22,9 %
 4. Goodcash: Tillämpar en årsränta från 23 %
 5. KlaraLån: Tillämpar en årsränta från 25,4 %
 6. Northmill Bank: Tillämpar en årsränta från 26 %
 7. Daypay: Tillämpar en årsränta från 33 %
 8. Kredit365: Tillämpar en årsränta från 39 %
 9. Flexkontot: Tillämpar en årsränta från 39,4 %
 10. SMS Pengar: Tillämpar en årsränta från 39,8 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *