Så skaffar du trådlöst internet till en stationär dator

 

Somliga, men långtifrån alla stationära datorer innehåller ett trådlöst nätverkskort, som är ett krav för att du ska kunna skapa en trådlös anslutning mot din router. En trådbunden uppkoppling erbjuder i regel en högre hastighet i jämförelse med trådlösa uppkopplingar, men inget slår den flexibilitet som en trådlös installation medger.

Att koppla upp sin tv mot ett trådlöst nätverk är enkelt om du har en smart tv-apparat av nyare modell. Men att koppla upp sin stationära dator mot ett trådlöst nätverk är inte lika enkelt, mer specifikt har du tre alternativ att välja på: För det första kan du skaffa en Wifi adapter (ansluts via USB), för det andra kan du skaffa ett internt Wifi-kort (ansluts via PCI-express) och för det tredje kan du uppgradera datorns moderkort till en nyare modell som medger att du kan koppla upp enheter via Wifi.

 

Använd en USB-sticka

En Wifi-adapter som ansluts via USB är det enklaste och det bästa valet för att koppla upp sin dator mot ett trådlöst nätverk. Installationsförfarandet är mycket enkelt:

1. Köp en USB-adapter för Wifi på exempelvis Elgiganten.

2. Anslut USB-adaptern i en ledig USB-port.

3. Programvaran installeras i regel per automatik, men om så inte skulle vara fallet inkluderas installationsprogramvara i förpackningen eller i USB-adaptern.

Ett fåtal nackdelar existerar dock gällande Wifi via USB-adapter.

 

Wifi-adaptrar och energisparläget

Wifi-uppkopplingen kan brytas i samband med att din dator äntrar energisparläget, och relativt avancerade datorkunskaper krävs för att åtgärda den problematiken.

Mer specifikt bör du se till att USB-porten där Wifi-kortet återfinns alltid försörjs med ström, och om inte det fungerar kan det bli aktuellt att ändra din dators energisparläges-inställningar för USB via BIOS. Du kan förstås även inaktivera strömsparläget helt och hållet, vilket vi rekommenderar.

 

Prestandan kan vara undermålig

De mer sparsmakade och enkla USB-adaptrarna erbjuder i regel alltför långsamma trådlösa uppkopplingar mot routern. Som tumregel bör du investera i en USB-adapter som kostar minst 250 kronor, för att vara säker på att den trådlösa prestandan är fullgod.

 

Använd ett PCI-express-kort

Ett Wifi-kort som fästs på PCI-express-porten på din dators moderkort kan vara en bra idé. PCI-express-korten är ibland ett bättre val i jämförelse med USB-adaptrarna; dels för att du frigör en USB-port, och dels för att PCI-express-korten oftast är bestyckade med externa antenner som medger bättre trådlös prestanda.

Det finns dock tre nackdelar med PCI-express-korten; de är dyrare i jämförelse med USB-korten, de är relativt krångliga att installera och ibland får de inte plats i datorns innandöme, i synnerhet om din stationära dator är kompakt, exempelvis av Mitx-typ.

 

Byt moderkort

Om du är i färd med att uppgradera din stationära dator bör du välja ett moderkort som erbjuder stöd för Wifi-uppkopplingar. Dessa moderkort bör betraktas som en framtidsförsäkran som både ökar andrahandsvärdet samt löser eventuella problem som kan uppstå om ethernetporten skulle börja krångla.

Somliga moderkort med Wifi-funktionalitet, såsom MSI B450, erbjuder enastående bra prestanda, men att byta moderkort bara för att kunna koppla upp sin stationära dator till routern rekommenderas inte. Om du ej har planer på att uppgradera din dator – köp ett USB-kort istället, det är billigare och den trådlösa prestandan är oftast likvärdig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.