Appar för solceller

Med en app för din solcellsanläggning kan du få viktig och intressant information direkt i telefonen. Du får en överblick över produktionen, hur mycket pengar du sparar och exempelvis hur långt en elbil kan köra på den producerade elen.

Håll koll på dina solceller med en app

Om du har gått igenom hela proceduren med att faktiskt skaffa dig solceller i ditt hem, och också betalat vad det kostar ska du självklart också skaffa dig en app som hjälper dig att ha koll på elproduktionen.

Med en app kan du få både viktig och intressant information direkt i din smartphone och du kan ha koll på din elproduktion var du än befinner dig. Du kan få viktig information så som hur produktionen har gått under dagen, men också felmeddelanden om det skulle uppstå ett problem med din anläggning. I en del appar kan du även få fjärrhjälp om problem skulle uppstå med ditt solenergisystem.

Men du kan också få tillgång till information som kanske mer är rolig och intressant än nödvändig, exempelvis hur långt en elbil skulle kunna köra på dagens produktion eller hur många hushåll som skulle kunna drivas. Exakt vilken information du kan få varierar mellan olika systems appar.

Ändra växelriktarnas och andra funktioners inställningar

En av de viktigaste, och dyraste, delarna i en solcellsanläggning är växelriktarna. En växelriktare, också kallad inverter eller spänningsomvandlare är hjärtat i solcellssystemet. Den omvandlar likström till växelström och gör så att elen från solcellerna faktiskt går att använda i hemmet. En växelriktare ingår i de flesta solcellspaket som finns att köpa på marknaden idag.

Med en app kan du ofta ändra inställningar i växelriktaren men också i andra funktioner som finns i din solcellsanläggning. Det här gör det hela mycket smidigt och du kan styra och hålla koll på ditt system även när du inte befinner dig på hemmaplan. Perfekt sätt att nyttja dagens teknik.

Olika appar på marknaden

Beroende på vilket system du har för solcellssystem finns det olika appar på marknaden och alla appar ser lite olika ut och ger också olika information. Alla kan dock ge dig all den viktigaste informationen samt att du även kan styra viktiga funktioner och inställningar därifrån.

Appar för olika solcellssystem:

  • Solaredge app
  • Save by Solar
  • ON Home
  • Fronius
  • Fusion Solar

Vilken app du kan använda beror som sagt på vilken leverantör ditt solcellssystem kommer ifrån. Om du har köpt ett paket från en leverantör och är osäker på vilket system du har, bör du kontakta din leverantör för att få mer information.

En del producenter, exempelvis Fronius har olika appar för olika funktioner. De har en app där installatörerna kan konfigurera växelriktarna, en app där du kan ha koll på ditt system och en där du direkt kan få hjälp av installatörer och som kan hjälpa dem att rätta till vissa problem via fjärrstyrning.

Se därför alltid till att ha rätt app nedladdad och att den är uppdaterad. Det kan hjälpa dig att snabbt uppräcka problem med din produktion eller anläggning som behöver åtgärdas, samt att det ger dig bättre kontroll över ditt system som du faktiskt har investerat dyra pengar i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.